Savonlinnan Oopperajuhlat

Kalliosaaren päälle rakennettu Olavinlinna on varsinainen komistus ylväässä maisemassaan. Linnavanhus on jo yli 500 vuotta vanha, ja se rakennettiin kuten linnakkeet yleensäkin maanpuolustustarkoituksiin. Se perustettiin vuonna1475 ritari Erik Akselinpoika Totin määräyksestä. Jyrkkä kallioreuna ja kivisaarta ympäröivät vesireitit toimivat mainiosti armeijan tarkoituksiin.

Kun Savonlinna lopulta ei enää ollut rajakiistojen keskipisteenä, linna lopulta menetti sen puolustuksellisen aseman ja vuodesta 1847 armeijalla ei enää ollut käyttöä linnalle. Linna toimi jonkun aikaa tutkintovankilana, mutta jäi pian tyhjilleen, kunnes siitä muodostui suosittu matkailijoiden vierailukohde.

Ylvään linnan parhaat ominaisuudet

Vankoista muureistaan ja korkeista torneistaan tunnettu linna pian löysi uuden käyttötarkoituksen: juhlat. Erityisesti ooppera juurtui mainiosti linnan holveihin, ja Savonlinnan oopperajuhla esitettiin linnassa ensimmäistä kertaa vuonna 1912. Ei siis vain linnalla, vaan myös itse oopperajuhlalla on varsin pitkät perinteet.

Järvimaisemasta kohoava linna on yhä upea näky. Aistit sen eristyneisyyden ja historiallisen tärkeyden astellessasi linnaan sen pitkää puista ponttonisiltaa pitkin. Linnan aidot keskiaikaiset, kiviset lattiat luovat vankan, vaikkakin epätasaisen kulkureitin linnan sisällä.

Linnaan todellakin mahtuu väkeä, ja siitä ovat todisteena useat muutkin juhlat. Linnan jylhyys luo jännitystä moniin eri tarkoituksiin. Kukapa tietää, ehkä paikka sopisi isännöimään vaikkapa pokeriturnauksia Suomessa.

Oopperaesitykset linnan suurissa saleissa ovat unohtumattomia elämyksiä. Linnan holvit ovat akustiivisesti oivallisia oopperaesityksille tarjoten myös mahtavan visuaalisen taustan tukemaan näytöksiä.

Savonlinna

Savonlinnan oopperajuhla on nykyisin kansainvälisestikin merkityksellinen. Juhlat kestävät kuukauden ajan. Vieraita saapuu noin 60.000 katsomaan ja kuulemaan esityksiä ja heillä on toivottavasti runsaasti aikaa tutustua niin Olavinlinnaan kuin sen ympäristöäänkin Savonlinnan seuduilla. Juhlakunnalla on paljon tarjottavaa matkailijoille ja majoitusta kannattaa miettiä ajoissa. Esityksiin ehtii vaikka hieman kauempaakin, kun itse kaupunki ruuhkautuu vierasmäärästä.

Itä-Savon luonto vesistöineen ja rantoineen tarjoaa paljon nautittavaa. Kaupat ja markkinat ovat myös viehättäviä vierailun kohteita, ja linnan liepeillä on mahdollista tutustua esimerkiksi muotiin ja taiteeseen Linnakadun lukuisissa putiikeissa.

Savonlinnan oopperajuhlat tarjoavat kokonaisen matkailupaketin, jonka kohokohtana ovat korkeatasoiset oopperaesitykset. Vierailijoille myös tarjotaan monia mahdollisuuksia tutustua sekä linnan että paikkakunnan monivivahteiseen ja rikkaaseen historiaan.

Muonitus

Mitkä olisivatkaan juhlat ilman juhlavia ruokailuja! Savonlinnan oopperajuhlille saavuttuasi löydät runsaan valikoiman paikallisia ravintoloita, jotka tarjoavat seudun perinteisiä herkkuja puhtaasta luonnosta, tai muuten jo tuttua kansainvälistä tarjottavaa jokaisen makuun.

Olavinlinnan ravintola Linnantupaan kannattaa varata pöytä jo hyvissä ajoin, jos aiot nauttia linnan erityisestä historiallisesta tunnelmasta ruokaillessasi. Linnan lähettyviltä löytyy kesäravintola Linnakrouvi, joka on myös tunnelmallinen ruokailupaikka vanhassa puutalossa. Se jakaa linnan kauniin järvimaiseman ympäristöineen.

Ohjelmistoa

Juhlien ohjelmistoa kannattaa tutkia edeltäkäsin netissä ja samalla tilata liput. Esityksiin voi tutustua ennalta käsin myös juhlien aikana, jotta nauttisit syvemmin esitysten juonesta.