Sauna Open Air

Suomalaisten mieltymys metallimusiikkiin on maailmalla erittäin tunnettua. Olemmehan ainoa Euroviisu maa, joka on jopa voittanut hevisävelin – ja se siitä. Eli oletettavaa on, että kun Suomessa pistetään pystyyn metallin festivaali, niin tulosta tulee.

Tampereella avattiin metalliin ihastuneille uusi festivaali vuonna 2004; Sauna Open Air MetalFestival. Nimi lyhentyi sittemmin ja tilalle tuli Sauna Open Air, tai toisinaan pelkästään Sauna, jos keskustelun tarkoitusperä oli jo selvillä.

Väkeä saapui jo heti ensimmäisen kesän tapahtumaan monia tuhansia, ja kävijäluvut kasvoivat vinhasti vuosi vuodelta. Esiintyjälistoilla oli mukavasti sekä suomalaisia että ulkomailta vierailevia tähtiesiintyjiä. Mitä he kokivat festareilla, oli tasokas musiikki tyypillisine metallille ominaisine kulisseineen. Näin Tampereelle saatiin maineikas festivaalikauden avaus heti kesäkuun alkuun.

Vieraiden määrä kasvaa

Vuoteen 2011 mennessä Sauna Open Air oli tupaten täynnä yleisöä. Alueelle tunkeutui 26000 henkeä kolmen päivän aikana, ja nyt alkoivat liitokset repeilemään. Vuoden 2006 jälkeen alueelta väliaikaisesti poistuminen estettiin. Festivaalipaikka ei pystynyt tarjoamaan tarpeeksi virkistys alueita, istumapaikkoja puuttui, joten väki joutui seisomaan tai kävelemään koko päivän.

Suomen alkukesän ilmat vaihtelevat, mutta nykyisin ulkoilma-mestareiden oletetaan tarjoavan suojaa ainakin auringonpaisteelta. Liiallinen kuumuus, auringonpistokset ja ihon palaminen voivat olla hengenvaarallisia. Tampereelle saapunut festivaalikansa täytti alueen tyystin, minkä seurauksena oli monta valittavaa vierailijaa.

Ehkä väenpaljous oli yllätys festivaalien järjestäjille. Ehkäpä heillä ei ollut kokemusta näin suurista järjestelyistä. Oletettavaa on, että Sauna kasvoi liian nopeasti ja liian suureksi – eli sen suunnittelu ehkä karkasi käsistä! Vuonna 2012 konserttia ei järjestetty lainkaan. Viimeinen juhlapaikka oli edellisten festivaalipuistojen läheisyydessä oleva Ratinan Stadium 2013.

Puhdasta yritystä

Huomattavaa Sauna Open Air festivaalissa oli myös sen järkkymätön uskollisuus metallimusiikille. Skaalassa löytyi mukavasti eri Pohjoismaiden musiikkivivahteet, mutta nekin heviin tiivistettyinä. Ideana oli, että jos metalli kiinnosti, niin näillä festivaaleilta löydät useammankin bändin, joita mahdollisesti ihailet. Idea toimi, ainakin muutaman vuoden ajan.

Toisaalta hyvää voi saada jopa liikaa. Kun kansa oli kokenut Saunan ahtaan kuumuuden ja pelkän metallin kyllästämän ohjelman, he kiittivät ja lipuivat vierailemaan muille festivaaleille.

Vuoden 2013 festivaalipaikka tarjosi nyt varjoa sekä penkkejä, mutta ilmapiirin välittömyys katosi penkkirivien alle. Lippujen hinnat nousivat tasaisesti vuosi vuodelta. On ymmärrettävää, että kuuluisien keikkailijoiden esiintymiset eivät synny halvalla.

Vertailua

Suomalaiset ovat synnynnäistä festivaalikansaa ja vierailevat useilla festivaaleilla vuosittain. Monilla vuosia järjestetyillä festivaaleilla on pitkät perinteet, mutta usein ne silti tarjoavat myös uudistuvaa ja innostavaa ohjelmistoa tutun ja tunnetun lisukkeena. Yksi vanhimmista ja suosituimmista on Ilosaarirock. Jos vertailemme Joensuun festivaalia Tampereen Sauna Open Air tapahtumaan, huomaamme monia vastakohtia niiden toiminnoissa.

Sauna kasvoi nopeasti, kun Ilosaari kehittyi mittakaavoihinsa vuosien kokemuksella. Kun tilaa ei Joensuun kaikille vieraille löytynyt, he rajoittivat lippujenmyynnin. Tampereella otettiin vastaan kaikki, ketkä kynnelle kykeni, mikä johti siihen, että väki kärsi ahtaudesta.

Paikkana Joensuu tuntuu rajattoman aukeana, vihreyden keskellä veden selkää ihaillessa. Tampere on kaupunki, joka rakennuksineen, kattoineen ja piippuineen rajasi festarikansan. Puitteiksi se on sopiva metallille, mutta alue silti kaipasi enemmän viihtyvyyttä, suojaa ja etenkin tilaa.

Muistettavaa myös on että Ilosaari toimii yhteishengen ja vapaaehtoisen toiminnan voimin. Tulot menevät musiikin tukemiseen. Tampereella oli tarkoitus tehdä bisnestä, eikä hyväntekeväisyyttä. Asiassa ei ole tietenkään mitään vikaa, mutta festivaalit kaikessa komeudessaan eivät pystyneet rahoittamaan vuoden tauon jälkeen urheiluareenalla avattua uutta yritystä.