Ilosaarirock

Festivaaliopas Suomen festivaaleihin käteen ja valitsemaan omaa kesäkohdetta!Tarkoitusperiltään ihanan aito ja mahtavan yhteistyön tulosta oleva Suomen toiseksi vanhin ja yhä mylläävä rock-festivaali löytyy Joensuusta, Ilosaarirock festivaaleilta. Paikalla on muitakin herttaisia nimiä, kuten Laulurinne. Aluetta ympäröi heinäkuinen vihreys joka viistoaa matalaa rantaa järvimaisemineen. Festivaalialue on myös lähellä Joensuun keskustaa, joten syrjäisestä sijainnistaan huolimatta paikalle on helppo matkata julkisinkin kulkuvälinein.

Henkeä juhlaan tuo paikan yksinkertaisuus ja puhtaus. Järjestäjät panostavat yhteistyöhenkeen, jolla kerätään varoja Pohjois-Karjalan muusikoille edistämään heidän työtään. Lippujen hinnat ovat siis yhä melko edulliset, sillä festivaalien koko homma toimii vapaaehtoisten työntekijöiden turvin. Heitä on toimissa mukana noin 1500. Festivaalein tulot menevät siis tukemaan muusikkojen työtä Itä-suomessa.

Ohjelmaa koko perheelle

Heinäkuiseen viikonloppuun sopii ei vain viihdyttävä musiikki, vaan myös muuta hauskuutta. Ilosaarirockissa voit pelata erilaisilla hauskoilla välineillä pelejä ja leikkejä, kuten frisbeetä tai heittäen keveitä keiloja ja palloja. Alueella voit myös seurata taitavia sivuesityksiä tai vain nauttia luonnosta ja mahtavasta fiiliksestä ympärilläsi. Festivaalin maine vetää väkeä yli 20,000 joka kesä tähän kaksipäiväiseen kesätapahtumaan.

Ilosaaren juhlien suosion kasvaessa roimasti jokunen vuosi sitten johti siihen, että liput myytiin loppuun jo vuoden alussa. Asiaa korjattiin laajentamalla festivaalialuetta, ja nyt sopii kansaa paikalle! Tilan laajennettua myös artistien määrä lisääntyi ja mukaan on saatu tuotantoa yhä monipuolisemmasta musiikkiskaalasta. Festivaali siis yhdistää monia eri musiikkien faneja houkutellen heitä paikalle nauttimaan heinäkuisesta viikonlopusta järven rannalla. Lippujen loppuunmyynti ei ole uhannut vierailijoiden kesäisiä festarikeikka-suunitelmia laajentamisen jälkeen

Monien vuosien saatossa Joensuussa on kerätty pitkä kokemus festivaalien järjestelystä. Festivaalien henki on kuitenkin aina pysynyt rennon iloisena ja kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa. Luonnon läheisyys ja toimiva huolto tietenkin takaavat juhlan sujuvuuden Ei kai festivaali enää vetäisikään, ellei se olisi yksi Suomen parhaimmiksi äänestetyistä musiikkifestivaaleista. Samalla se sattuu olemaan yksi vanhimmista rockfestivaaleista Euroopassa.

Majoitusta mietittäessä, on hyvä varata majoituspaikka ajoissa, jos tarkoituksesi on leiriytyä sopivaan läheisyyteen Joensuussa. Tarjolla on telttailua sekä koulumajoitusta, Joensuun hotellit, motellit ja vierasmajat tai asuntovaunuilu. Omassa autossa nukkumista ei suositella, sillä se ei anna virkistäviä unia edes lyhyeksi aikaa. Joensuuhun voit matkata myös linja-autolla tai junalla.

Festariruokaa

Musiikkifestivaalit tuovat mukanaan Ilosaareen myös joukon erilaisia ruokailumahdollisuuksia. Kojuista löytyy paljon perinteistä ja maistuvaa, mutta mukana on myös suuri joukko ulkomaalaisia yllätyksiä. Olitpa sitten kasvisten puolesta tai vastaan, on nälkäiselle menuissa monta vaihtoehtoa.

Kun palikalla on tuhansia ihmisiä, on oletettavaa että jonoja syntyy siellä täällä. Niihin kannattaa varautua ajoissa ja mahdollisesti myös pitämällä itse huolta, että pidät mukanasi vaikkapa vain vettä juotavaksi ja jonkinlaista välipalaa kevyessä muodossa ainakin lapsille.

Millaista musiikkia

Kuten nimestä voi päätellä, Ilosaarirock edustaa kaiken karvaista rock-musiikkia. Käsite rockista on jo niin laaja, että sille voi olla vaikeaa löytää rajoja lainkaan. Ohjelmistoon mahtuu heviä ja poppia ja teknoa. Myös indie, punk sekä elektroninen viihde ovat esillä – sekä lukuisa joukko muuta rytmikästä musan merkeissä. Tärkeintä on, että jokainen esiintyjä on löytänyt oma tyylinsä ja esittää sitä itse uskoen antimiinsa.

Monet artistit palaavat soittamaan useita kertoja Ilosaarenrockiin, mutta mukana on myös vasta alkaneita bändejä sekä kuuluisia muusikkoja ulkomailta. Vaikka et olisikaan joka rocklajiin vielä lämmennyt, on festivaali suurenmoinen paikka kokea ja nähdä uutta. Toisinaan sattuu, että juuri festarit ovat suunnanneet mieltymyksiä uusiin tyyleihin.